Plaatsbeschrijvingen

Huren of verhuren? Dan hebt u een plaatsbeschrijving nodig: een schriftelijke vaststelling van de staat van de woning op dat moment. Wettelijk verplicht voor huurwoningen, bij bouwwerken of de verkoop van een woning kiest u daar vrijwillig voor.

 

Plaatsbeschrijving bij aanvang en einde huur

 

De wet verplicht elke huurder en verhuurder bij aanvang of einde van het huurcontract een plaatsbeschrijving of staat van bevinding op te stellen. Een huurder is namelijk wettelijk verplicht het pand in dezelfde staat als bij aanvang na te laten. Is er schade, dan leid je dat af uit de bevindingen van dat moment en de plaatsbeschrijving. Ze biedt natuurlijk ook bescherming aan de huurder.

Voorwaarden voor een geldige plaatsbeschrijving:

  • Huurder én verhuurder zijn akkoord met de inhoud van het verslag.
  • Het verslag dient getekend te zijn én gedateerd.
  • De beschrijving is voldoende gedetailleerd.
  • De expertise gebeurt voor intrede van de huurder of binnen de eerste maand van bewoning. Idealiter is het goed leeg op het moment van de expertise.
  • De plaatsbeschrijving wordt geregistreerd samen met de huurovereenkomst bij het bevoegde registratiekantoor binnen de twee maanden na aanvang van de huurovereenkomst.

 

 

Plaatsbeschrijving bij aanvang en einde werken

 

Ingrijpende verbouwing of andere bouwwerken gepland? Dan neemt u best het zekere voor het onzekere en laat u een PV van plaatsbeschrijving opmaken van de aanpalende eigendommen. Ongeacht of het nu om private of openbare eigendom (bijv. straat, voetpad, ...) gaat. Tip: vraag advies aan de bouwheer. Hij weet het best welke delen risico lopen bij de geplande werken. Een PV van plaatsbeschrijving wordt meestal opgesteld in opdracht van de bouwheer of aannemer. Het grote voordeel? Je vermijdt discussies met je buren en de overheid over eventuele schade die is veroorzaakt door de bouwwerken, bijv. scheuren, verzakkingen, waterinfiltratie, ...

 

Plaatsbeschrijving bij (ver)koop

 

Tussen het tekenen van de verkoopovereenkomst en de notariële akte verloopt vaak heel wat tijd. (± 3 - 4 maanden) Ondertussen staat de woning leeg of woont er iemand tijdelijk. Er kan dus ook schade ontstaan, al is het maar door een gebrek aan onderhoud. Misschien verdwijnen er in die maanden voorwerpen of worden onderdelen vervangen. Denk aan een oven of douchekraan die plots van een goedkoper model blijkt te zijn. Om al die redenen laat je ook bij het onderteken van een compromis een plaatsbeschrijving opmaken.

Wat kost een plaatsbeschrijving?

 

Wij hanteren duidelijke en eenvoudige tarieven. Voor plaatsbeschrijvingen bij aanvang en einde huur kun je gebruik maken van onze prijslijst. Voor plaatsbeschrijvingen bij aankoop alsook aanvang en einde werken ligt dit anders. Er moet rekening gehouden worden met heel wat elementen waardoor een kant- en klare berekening niet mogelijk is. Wil je hiervoor correcte offerte, neem dan contact op met ons en beschrijf de situatie zo gedetailleerd mogelijk. Wij bezorgen je dan binnen de kortste keren een offerte op maat.

EPC-attest en Asbestinventaris kunnen wij vanaf 2023 ook mee aanbieden.

Contacteer ons voor de mogelijkheden en onze prijs.